Lounas ja Leipä

 

Ajankohtaista

Lounas ja Leipä
viikon ruokalista
maanantaimenu line
pasta bolognese
vihanneskeitto
chalk-line
tiistaimenu line
kana
kalakeitto
chalk-line
keskiviikkomenu line
lihapullat
palsternakkakeitto
chalk-line
torstaimenu line
kala
sienikeitto
chalk-line
perjantaimenu line
lihapata
myskikurpitsakeitto
chalk-line
lauantaimenu line
s u l j e t t u

 

* Pääsiäisaterialle suotavaa tehdä ennakkovaraus, aterian hinta 15,00 €. Ateriaan kuuluu lammaspaistin lisäksi valkosipuliperunat tai keitinperunat, leivät, juomat, graavikala, munat,salaatti, jälkiruokana kahvi, mämmi, kiisseli. Lounas laktoositon ja gluteeniton. Keittolounas 7,50 €. Tervetuloa!
Pääsiäisen jälkeen ovet jälleen avoinna tiistaina 18.4.2017

Ystävät!

Hyvät ystävät,näin on vuosi 2016 jo takanapäin.Kiitänlämpimästi kaikkia asiakkaita mukavista lounas-, kahvi- ja taidehetkistä tai siitä että kävitte tervehtimässä. Uuteen vuoteen astuimme lauhassa säässä. Ahvenanmaalla oli ollut +8,9 astetta lämmintä. Päivä pitenee jo ja yö lyhenee - pian saamme jo aamulla herätä auringon paisteeseen. Nauttikaamme ihanasta luonnosta vapaassa maassamme. Näin tammikuussa pidän Lounas ja Leivän ovet suljettuina, lepään, luen, hyggeilen - vaikka se onkin niin tanskalainen ilmaisu löhöololle. Kyllä on Kangasniemen raitti kovin hiljainen näin talvella. Kaikki toivomme että tämä armas Suomemme lähtisi jo vähitelleen nousukiittoon ja talous virkistyisi.

Ystävät, rakkaat kanssamatkalaiset, edelleenkin haluan kulkea kanssanne Nisunjyväntietä. Sen nimistä tietähän ei taida täältä Suomesta löytyä. Mutta silti se on olemassa. Nisunjyväntie on Elämäntie ja Kuolemantie, yhtäaikaa. Näin sanotaan Raamatussa: "Totisesti, totisesti minä sanon teille: jos ei nisun jyvä putoa maahan ja kuole, niin se jää yksin; mutta jos se kuolee, niin se tuottaa paljon hedelmää." Vaikeaa, tuskaisaa, koettelevaa on Nisunjyväntien taivaltaminen ja kuitenkin se kuuluu Elämäntien, Kaidantien kulkijoille. Kuka kulkee Elämäntietä, kysyy joku. Vastaan: hän joka on kuullut Vapahtajan kutsun, ottanut sen vastaan, siirtynyt Kaidantien kulkijaksi Ahtaanportin kautta. Hän joka on kuullut nämä sanat: "Minä olen Tie, Totuus ja Elämä." Ja nämä:"Minä olen ovi; jos joku minun kauttani menee sisälle, niin hän pelastuu, ja hän on käyvä sisälle ja käyvä ulos ja löytävä laitumen." Ja tämän: "Usko Herraan Jeesukseen, niin sinä pelastut". Ilman tätä uudestisyntymistä ihminen kulkee Laveaatietä, tietä, joka johtaa ikuiseen eroon Herrasta Jeesuksesta, iankaikkiseen kuolemaan ja kadotukseen. Tästähän ei nykyään juuri kuule puhuttavan. Mutta rakkaat ystävät, on vain kaksi tietä eikä ihminen voi kulkea molempia. Jokaista kutsutaan Elämäntielle! Jokaisella on etsikkoaika muutaman kerran elämänsä aikana. Mitä sitten on Nisunjyväntien kulkeminen? Lyhyesti: Nisunjyväntiellä matkalainen oppii vähitellen ymmärtämään tämän: "Hänen tulee kasvaa ja minun vähetä." Se on kuolemista omalle itselle, Herran tahdon etsimistä, siihen taipumista, nöyrtymistä, katumista, avun huutamista. Itseäni lohdutti eräänä sunnuntaina aivan suunnattomasti papin sanat radion jumalanpalveluksessa: "Se kelpaa, joka kutsutaan!" Samoin pappi sanoi - kuin minulle: "Katso, minä olen avannut sinun eteesi oven, eikä kukaan voi sitä sulkea; sillä tosin on sinun voimasi vähäinen, mutta sinä olet ottanut vaarin minun sanastani etkä ole minun nimeäni kieltänyt." Vielä on sanottava, että oma nisunjyväni on kyllä erityisen sitkeää lajia pysymään hengissä, vaikka on jo maahan pudonnutkin. Mutta kiitos Herralle, Hän on uskollinen eikä kutsumistaan kadu, Hän pelastaa sen, joka riippuu Hänessä kiinni. Minä riipun. Minä tahdon pysyä Elämäntiellä.

Jäähyväissaarnassaan edellinen pastorimme Jarmo Saralahti puhui erittäin merkittävästä aiheesta eli Herran Jeesuksen paluusta tuulissa ja pilvissä tempaamaan uskovan seurakuntansa taivaallisiin asuinsijoihin: Tempauksesta. Nyt, rakkaat lukijat, monella teillä ei liene aavistustakaan tästä aiheesta. Mikä ´Tempaus`? Mikä Ylösotto? Kuitenkin tästä asiasta kerrotaan Raamatussa selvästi. "Sillä itse Herra on tuleva alas taivaasta käskyhuudon, ylienkelin äänen ja Jumalan pasuunan kuuluessa, ja Kristuksessa kuolleet kuolleet nousevat ylos ensin, sitten meidät, jotka olemme elossa, jotka olemme jääneet tänne, temmataan yhdessä heidän kanssaan pilvissä Herraa vastaan yläilmoihin; ja niin me saamme aina olla Herran kanssa. Niin lohduttakaa siis toisianne näillä sanoilla (1. Tess. 4: 16-18).7". Puheessaan Jarmo mainitsi että verbin "tulla" voisi myös sanoa:"tulla minä hetkenä hyvänsä, äkillisesti" ja näinhän se tapahtuu. Raamatussa sanotaan: "Kaksi naista on jauhamassa käsikivillä; toinen korjataan talteen, ja toinen jätetään. (Matt. 24: 40-41) ´Silloin on kaksi miestä pellolla; toinen korjataan talteen´ja toinen jätetään. (Matt. 24: 40). " Nykyaikaan sovellettuna voisi sanoa: "Kaksi ihmistä on toimistossa tietokoneen äärellä. Toinen otetaan tuulissa ja pilvissä Herraa vastaan, toinen jätetään." Tai: "kaksi kuljettajaa on ajamassa rekkaa. Toinen nousee tuulissa pilvissä Herraa vastaan, toinen jää." Tai: "Kaksi teiniä näplää kännykkäänsä. Toinen otetaan, toinen jää." He, jotka ovat uudestisyntyneet, uskovat Herraan Jeesukseen, ovat ne jotka nousevat kirkastetussa ruumiissa Herrraa vastaan tuuliin ja pilviin. Toiset jäävät, he jotka kyllä tietävät että Jumala on, mutta ovat jättäneet valitsematta uskon tien ja he, jotka sanovat ettei mitään ole, että mihin kaatuu, siihen maatuu. He, jotka eivät koskaan ole astuneet sisälle pelastuksen ahtaasta portista. Jotka ovat pilkanneet ja halveksineet, nauraneet, ivanneet meitä jotka uskomme tämänkin sanan. 70-luvulla oli maantiepylväissä julisteita "Jeesus tulee, oletko valmis?" Nekin olivat yleinen naurun asia. Herran paluun päivä, uskovien ylöstempauksen päivä on pelottava ja kauhistuttava päivä heille, jotka jäävät tänne maan päälle. Silloin itketään ja huudetaan, sanotaan: "Miksei kukaan ole kertonut tästä, miksei tästä ole puhuttu? Miksi papit ja saarnamiehet ovat vaienneet? Emme ole tienneet!" Tämä suuri päivä tulee ja on milloin tahansa. Mutta ihanasti meille uskoville sanotaan: "Mutta kun nämä alkavat tapahtua, niin rohkaiskaa itsenne, ja nostakaa päänne, sillä teidän vapauksenne on lähellä." (Luuk. 21:28)

Kristikunnassa vallitsevan yleisen käsityksen mukaan voi kuitenkin myös Tempauksen jälkeen vielä pelastua, marttyyrikuoleman kautta, tunnustamalla Kristuksen Jeesuksen omaksi Herrakseen ja Jumalakseen (Joh.Ilm 20: 4 eteenpäin). Hyvä nettisivu tietoa haluavalle on myös esim. www.bibleguidance.co.za.

Olen nyt ollut muutaman vuoden Facebookissa. Siellä löytyy kaikkea kaikille - suurin osa on sellaista höttöä ettei se kaipaa kommentointia. Kirjoituksista näkyy kuka on uskova, uudestisyntynyt Herran oma, ja kuka vaeltaa paremmasta tiestä tietämättömänä, vanhana ihmisenä, olipa sitten iältään nuori tai vanha. Henki erottaa. Edelleen mielessäni soi tämä lause, jonka luin Pariisissa Pérè Lachaisen hautausmaalla eräästä hautakivestä:"Passant qui passez! Comme vous, j´ai passé. Comme moi, vous passerez." Vapaasti suomennettuna: "Kulkija, kuin kuljet, kuljin minäkin. Kuolooni kuljin, niin kuljet sinäkin." Edelleen saa sivuillani pysyä Abraham Lincolnin mainio ajatelma: "Jolla ei ole sydäntä auttaa, ei ole oikeutta arvostella" ja tämä Elias Canettin lause: "Hirveintä eivät ole vastaväitteet vaan se miten ne vähitellen vaimenevat." Nämä mietteet säilyvät edelleen mukanani.

Hyvät taiteen ystävät, alla olevasta listasta näette vuoden 2017 taiteilijat. Lisätietoja heistä kerron aina sekä Lounas ja Leivän että Kangasniemen Vapaa-ajan asukkaiden FB-sivuilla näyttelyn vaihtuessa kuukauden alussa. Muutokset mahdollisia. Näyttelyihin on aina vapaa pääsy, ilman minkäänlaista ostovelvoitetta.
Helmikuu: Lauri Manninen
Maaliskuu: Lea Partanen
Huhtikuu: Terttu Seule
Toukokuu: Kaija Juurikkala
Kesäkuu: Lucien den Arend
Heinäkuu: Merja Marin
Elokuu: Seija Väisänen
Syyskuu: Taina Pietilä
Lokakuu: H. A. Häkkinen
Marraskuu: Jaana Serdijn
Joulukuu: Pentti Saloranta

Ruokalistassa ei ole suuria muutoksia. Kalaruokapäiviä ovat edelleen tiistai ja torstai - tiistaina kalakeitto, torstaina kalalounas. Tiistain kalakeitto on yleensä Puulan järvikalasta tehty; muikkua, kuhaa, ahventa, haukea. Torstain kalalounaana on lähes aina Puulan muikkuja voissa paistettuna. Kesästä alkaen listalla on ollut joka keskiviikko lihapullia, ja ne teen aina paikallisen tuottajan ylämaankarjannautajauhelihasta, liha on joko Pyyvin tai Pienikankaan tilalta. Puhdasta lähiruokaa! Lounaskahvila Lounas ja Leipä on tilauksesta avoinna myös muina aikoina, aiheena voi olla syntymäpäiväruokailu, hääjuhla, muistotilaisuus, sukutapaaminen, vuosikokous. Asiakaspaikkoja on kolmisenkymmentä plus syöttötuolipaikka taaperoikäiselle. Otan myös vastaan ruokatoiveita pyrkien toteuttamaan ne parhaani mukaan. Helmikuusta alkaen Lounas ja Leipä on jälleen avoinna maanantaista perjantaihin. Kahvilassani on tarjolla myös espressoa, cappuccinoa, caffe lattea sekä leivonnaisia, jotka sopivat myös keliaakikoille. Mainitsen tässä muutamia: suklaa-, sitruuna- ja juustotorttu. Keliaakikoille on myytävänä itse leivottuja sämpylöitä pakastettuina. Tuoreen leivän ystävät voivat tarkkailla TUORETTA LEIPÄÄ -kyltin ilmestymistä Joutsantie 11 varteen - tällöin päivän leipänä on joko kurpitsansiemen-, speltti-, quinoa- tai Voimaleipää tai perunarieskaa. Viime kesän uutuusleipä oli Focaccialeipä. Tilauksesta teen täytekakkuja, voileipäkakkuja, kääretorttuja, leipää. Paikkakunnan oma leipä on oiva mökkituliainen. Jos omat marjapensaat eivät satoa tuottaneet, voi kahvilastani voi ostaa mukaan kotimehua.

Lounas ja Leivässä on vielä myynnissä Mirjami Saastamoisen kirjaa `Taivaan tuvan tarinoita´ - ja viimeiset myydään rajulla alennuksella: kirjan hinta on nyt vain 10 €, joka menee kokonaisuudessaan Naisten Pankille Kirkon Ulkomaanavun kautta. Sopii hyvin lahjaksi vaikka lapsenlapsille, suosittelen! Lisäksi myytävänä on leikkuulautoja, käsintehtyjä uniikkeja kortteja. Pieni ja vaivaton lahja on myös lounaslahjakortti.

Tervetuloa!

Aili

 
 
© 2009-2016 Lounas ja Leipä
webmaster
Lucien den Arend sculptor